Отборите на  Иран и САЩ се срещат в решителен последен

...
Отборите на  Иран и САЩ се срещат в решителен последен
Коментари Харесай

Иран и САЩ се сблъскват в решителен мач на фона на политическо напрежение

Отборите на  Иран и Съединени американски щати се срещат в съдбоносен финален мач за двата тима от група “B ” на международното състезание в Катар. Въпреки че и от двата лагера приканиха да се приказва единствено за футбол, срещата ще има необикновен заряд поради неприятните политически връзки сред двете страни, както и поради продължаващите и сега митинги в Иран. Само и само победа ще подсигурява класиране на американците, до момента в който равният резултат устройва “персите ”, в случай че Уелс не сервира сензация и не завоюва безапелационно против любимеца Англия в другия мач от групата, което тотално би объркало сметките в групата.

Двата отбора имат една-единствена  официална среща между тях, само че тя е задоволително известна. През 1998 година на международното състезание във Франция Иран печели против американците с 2:1, като преди мача двата отбора си вършат обща фотография в опит да успокоят напрежението сред страните си.

Селекционерът на Иран Карлуш Кейрош ще има да взема решение значително проблеми в отбора си. Алиреза Джаханбаш получи два жълти картона в първите два мача на отбора и е осъден за срещата. Вратарят Алиреза Бейранванд се контузи още в при разгромната загуба от Англия с 2:6 и е подозрително, че ще рискува с него, а под сериозна въпросителна остава Ахмад Нуролахи. Иранците съумяха да се вдигнат и завоюваха втория си мач с Уелс с 2:0, което ги оставя с положителни шансове за класиране. Кейрош настойчиво отхвърляше да се поддаде на въпроси по отношение на митингите в Иран и настояваше концентрацията да е върху футбола, само че не пропусна да “жегне ” и някои от провокиращите го западни публицисти. Не се мина и без нов скандал в навечерието на мача, откакто в профилите на американския народен тим посочваха флага на Иран без емблемата на Ислямската република - в символ на поддръжка към протестиращите в азиатската страна. От иранската футболна федерация стачкуваха и в последна сметка верният байрак бе комплициран.

Наставникът на Съединени американски щати Грег Берхалтер също не пожела да се включи в политическите полемики, като изясни, че чака оспорван мач не поради връзките сред двете страни, а тъй като и двата отбора желаят да се класират. Победа за американците ще им подсигурява класиране в елиминационната фаза. Щатите стояха добре против любимеца Англия в предходния си мач и даже пропуснаха да го победят. За разлика от сътрудника си Кейрош, американският треньор няма съществени проблеми с контузени и осъдени и ще може да употребява всичко най-хубаво в решителния мач с Иран. Отново ще се разчита доста на Кристиан Пулишич и Тимъти Уеа да поведат отбора към класиране за елиминациите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР